autoklar

Få tilbud på skift af tandrem eller taktkæde

Bestil tid online med prismatch og 3 års FDM-godkendt garanti

Skift af tandrem med prismatch og 3 års FDM-godkendt garanti

Dette site viser reklamelinks

En tandrem nedbrydes med alderen
- Skift bilens tandrem i tide

En tandrems levetid er omkring 6 år alt afhængig af bilmærke og model. Det er derfor vigtigt at få den tjekket med jævne mellemrum og et must hvis du vil sikre din bils driftssikkerhed og levetid.

En almindelig tandrem er lavet af gummi og nedbrydes med tiden. Selvom bilen ikke bruges så ofte vil remmen ældes og blive mør, med fare for at den ikke holder. Intervallet kan ses i servicebogen.

Spar tusindvis af kroner på skift af tandrem

Skift af tandrem kan være en dyr affære, selvom selve tandremmen i sig selv ikke koster alverden. Dét, der gør regningen dyr, er den tid, som skal bruges på at udskifte tandremmen. Det er nemlig en tidskrævende opgave, som ikke bare tager en halv time at udføre, mens du venter hos dit autoværksted.

Det skyldes blandt andet, at vandpumpen er drevet af tandremmen, hvorfor de ses som et sæt. Det er derfor også nødvendigt at udskifte vandpumpen i forbindelse med skift af tandrem. Af samme årsag kan det være en god idé at indhente tilbud på skift af tandrem fra forskellige autoværksteder, så du er sikker på, du får den laveste pris.

Du kan spare mange tusinde kroner ved at vælge et autoværksted, som har en lavere timepris, da det som udgangspunkt er de timer, der lægges i opgaven, du betaler for. Heldigvis er det relativt nemt at indhente tilbud fra forskellige autoværksteder, når du skal have skiftet tandrem.

Det eneste, du skal gøre, er at indtaste oplysninger omkring dig selv og din bil, hvorefter du får tilsendt en række tilbud fra lokale autoværksteder. Du kan sammenligne dem på baggrund af blandt andet pris, lokation og tilbagemeldinger fra tidligere kunder, så du er sikker på, at du vælger dem, der er bedst til prisen.

Hvornår skal skift af tandrem foretages?

Hvis du har en bil med tandrem, skal den typisk skiftes inden for et givent interval. Slår du op i bilens service- eller instruktionsbog, kan du finde intervallet for skift af tandrem. Bruger du ofte bilen til længere distancer, eller har du planlagt at skulle på en bilferie, er det en god idé at undersøge, hvornår det sidste skift af tandrem har fundet sted.

Vær opmærksom på, at intervallet er vejledende, så der er ingen garanti for, at der ikke kan opstå problemer ved at vente. Det kan derfor være en dårlig idé at vente med et tandrem skift, da det kan resultere i, at tandremmen skifter – og det kan blive en dyr affære, som forårsager større skade på bilen.

Springer tandremmen, imens du kører, kan det skade motoren, og det ender derfor med at blive en langt mere bekostelig opgave at få bilen repareret efterfølgende. Du bør derfor ikke vente med at få skiftet tandremmen. Hvis du er i tvivl om, hvornår tandremmen skal skiftes, kan du altid kontakte dit lokale autoværksted med henblik på at få den tjekket.

autoklar mekaniker
autobutler

Hvilke konsekvenser har det, hvis tandremmen er slidt?

Tandremmen udsættes med tiden for en del slitage, og derfor er der i servicemanualen angivet en række kilometer-intervaller for, hvornår den bør udskiftes. Samtidig kan der være risiko for, at tandremmen bliver mør, hvis du ikke bruger bilen ofte. Derfor bør du være opmærksom på, at der også er et aldringsinterval for tandremmen.

En tandrem består af en stålwire, glasfiber, kabler og kevlar. Hvis den bliver slidt, risikerer du, at den flosser, og det resulterer i, at materialerne hvirvler rundt i motorrummet, hvor det kan være med til at forårsage flyverust. Dette kan med tiden forårsage større problemer, som ender med at blive langt dyrere end blot at få skiftet tandremmen.

Det er farligt, hvis tandremmen bliver så slidt, at den ikke længere kan synkronisere ventiler og stempler. Nogle motorer har masser af plads, så der er plads til, at stempler og ventiler står forkert. Det har andre motorer ikke, og her kan det resultere i, at stemplet rammer ventilerne, når de er åbne – og det kan betyde, at du skal have ny motor.

En slidt tandrem kan derfor ende med at vokse sig til et langt større problem, hvor hele motoren skal skiftes. Du bør derfor sørge for at få tjekket tandremmen inden for det interval, som er angivet i servicemanualen, så du er sikker på, at bilen kører, som den skal.

Hvilken funktion har tandremmen?

Tandremmen er en wire, som styre en af de vigtigste funktioner i motoren – samspillet mellem ventiler og stempler. Er de ude af takt, kan det forårsage uregelmæssig og uøkonomisk motorgang. I værste tilfælde kan en slidt eller defekt tandrem forårsage, at motoren går i stykker, så den skal skiftes, hvis det overhovedet kan betale sig.

Tandremmen er en drivrem, som bliver drevet af krumtapakslen og samtidig driver knastakslen. Den sikrer, at de stempler og ventiler, der er i motoren, er i takt. Det sker ved, at indsugningsventilen åbner, så stemplet kan trække luft ind i kammeret. Efterfølgende lukkes ventilen, og stemplet trykkes i bund.

Den komprimerede og brændstofholdige luft antændes og eksploderer, hvilket forårsager, at stemplet bliver skubbet. Det er det, der driver processen i de andre kamre af motoren. Når stemplet er helt åbnet, bliver det trukket sammen igen, mens udstødningsventilen er åben. Denne proces bliver gentaget kontinuerligt.

BILLIG BILFORSIKRING

Få 2 måneders gratis bilforsikring med rabatkoden: SUB201